Melissa Etheridge

Napra pontos

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

.

  • : Tudok egy honlapot, amelyen akár több száz, vagy... (2012.03.27. 12:03) MLM újra
  • Királyhegyi Sport: Talán segíthetek néhány eszközzel, s módszerrel... (2010.02.17. 21:01) Kareoke
  • Hópofi: Sziasztok!Tegnap kezdtem el olvasni Müller Péter... (2009.11.25. 23:40) Müller Péter
  • Lenoks69: Hát ja, ezek fantasztikusak... Micsoda tehetség!... (2009.11.20. 00:18) Debreceni Fotóművész Zita
  • alibabaesanegyvenhattyu: :) milyen igaza van ! (2009.11.04. 13:23) Tévévilág

Beszélgetős

&n #a0522dbsp;

.

szivtars

Címkék

blog (235) család (230) életem (362) emberek (124) emlék (31) gondolatébresztő (70) gondolatok (277) gyerek (290) humor (82) iskola (39) közélet (64) kultúra (33) lélek (99) napló (197) (254) önismeret (78) szerelem (180) szórakozás (38) Címkefelhő

Álmodozás

2008.11.09. 06:43 - Doris, a komisz

Címkék: gyerek iskola életem



Este játszottam a fiúkkal. Különös kérdéseket tettem fel nekik, azután beszélgettünk. Igen, ezt is játéknak hívom. A gondolkodás, álmodozás az is játék szerintem- de legalábbis remek elfoglaltság. Persze a kicsik még nem nagyon tudtak részt venni benne, de Nagyfiam már mondott okosságokat. Hm. Tényleg nagyon reális gondolkodású, sőt, olyasmi is eszembe jutott, hogy talán nagyszerű gondolkodásúnak is nevezhetném akár, ha nem fenyegetne az elfogultság vádja...


Volt például olyan kérdésem, hogy mit tenne, ha hirtelen 10 millió forintja lenne. Azt mondja, először is a nagy részét árvaházaknak adná és kórházaknak. A maradékból egy tavat csináltatna ide a kertbe, egy részét pedig befektetné tartaléknak. Ha lenne időgépe, legszívesebben az ókori Görögországba utazna. A miértre azt válaszolta, érdekli nagyon az a világ, az akkori vallás, a rabszolgatartás.
Legfontosabb emberi tulajdonságnak az értelmet, a jólelkűséget és a humort tartja, és ha híres lehetne, akkor a humorából szeretné a hírnevet összekovácsolni.
Ha lehetne három kívánsága, akkor az egyik az lenne, hogy legyen képessége átjárni a három világ között. Milyen három világ? Hát a menny, a pokol, és az itteni világ közt. Miért szeretnéd ezt? Mert megnézném, hogy tényleg úgy van- e, ahogy mondják. Aztán elmondanám a többi embernek. Te hiszed, hogy van pokol? Persze. És félsz is tőle? Igen. (Remek. A hittan megtette ismert lépéseit).
Kiderült az is, hogy úgy tervezi, külföldön fog élni (ez picit az én hatásom is), és leginkább Franciaország vonzza (ez nem az én hatásom).
Később ebből a játékból lett egy beszélgetésünk, és elmondta, hogy szeretne nyelvet tanulni- többet, mint ami a suliban van. Ha meggondolom, el is bírná, hisz az angol ragad rá.
Nehéz ügy ám ez. Hol találok tanárt neki megfizethető áron? És ha nem fog külön tanulni, akkor nem követek- e el hibát ezzel? Lehet, hogy éppen ez vinné előbbre. Na és ott van az iskola kérdése. Szeretne elmenni innét, és persze én is szeretném, hogy elmenjen. Ki is néztünk egy helyet, de nyilván a bejárása plusz költség, idő, stb., ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy nem egyedül van. Ha ő megkapja a lehetőséget, az jár a többieknek is. Néhány év múlva a nyelvtanár, a jobb iskola már három felé dukál, mert csak úgy igazságos.
Nehéz ügy ez. Néha azt gondolom, felelőtlenség volt három gyereket vállalni. Felelőtlenség volt három okos gyereket vállalni. Egyszerűbb lenne a helyzet, ha nem látszódna bennük a lehetőség. Akkor talán nem munkálna ennyire bennem, hogy az esetleges tehetségüknek teret találjak. Néha van úgy, hogy azt gondolom, ej, hát majd megküzd mind a maga szerencséjéért, hisz tesóm is felnőtt volt már, mikor az egyetemet elvégezte. Viszont máskor arra gondolok, ha időben lépnék, akkor előnnyel indulnának.
Igazi europernek szeretném látni őket. Olyan felnőttnek, aki mindig mozgásban van, meglátja a világ működését, nem áll le soha azzal, hogy van egy munkám, házam, családom, tudom a dolgok lényegét, kész vagyok, kérem szépen, már csak ki kell várnom a végét, és ennyi, hanem forog az agya, keres, kutat, és persze élvezi mindazt, ami történik vele. Ezek a dolgok pedig nem maguktól alakulnak ki. Ehhez olyan közegben kell élnie, olyan helyen kell tanulnia, hogy feltámadjon benne az igény.

Valahol azt olvastamláttamhallottam nem is olyan régen, hogy az öregedés két dologból jön össze. Az idő megöregíti a testet, a lelkesedés hiánya pedig a lelket.
Nem szeretném, hogy a lelkem megöregedjen. Nem szeretném, hogy borúsan lássak, a hiányokat mérlegeljem. Nem szeretném, hogy ne tudjak már lelkesedni. A testem elváshatja az idő, de mindig hinni akarok abban, hogy lesz jobb, hisz már most jobb, mint fél éve volt. Nem sokkal, de jobb.
Abban is hinni akarok, hogy fiam a jövő tanévet már másik iskolában kezdi, hogy egyszer majd Franciaországban élhet, beszélhet három nyelvet, átjárhat a világok között, adakozhat árva gyerekeknek, tapsolhatnak és nevethetnek neki egy megvilágított színpad előtt, könyvet írhat, vagy bármit elérhet, amiről ma még csak álmodozik a takaró alatt. És hinni akarok abban is, hogy mindezt megszorozhatom hárommal.
Ezek hajtanak előre, bizony ám. Ez adja a lelkesedést, ez tart meg fiatalnak. Nem tudom, mi lesz az angollal, de legalább keresek tanárt. Okoska focizik, Nagyfiam tanulhat. Valahogy megoldom, hogy ne kelljen nekik lemondani az álmaikról, és nekem se kelljen megöregednem.

A bejegyzés trackback címe:

https://doris.blog.hu/api/trackback/id/tr49758133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hohohó 2008.11.09. 10:03:05

szerintem ezért vagyunk itt.
Ezt csinálja a veréb is, csak a maga kis világában.

teknős 2008.11.09. 11:54:06

Épp mi is most szembesültünk az általad emlergetett problémával. A nagyfiam hozta a papírt, angliai kirándulás cirka 200 ezer forint. Megremegett a lelkünk, mert nálunk ez kilenccel szorzódik és a bankszektorban vagyunk érdekeltek. Mi is vesztettünk már a válságon nem is keveset. Hosszú beszélgetés után, tudatosítottuk benne, hogy lehet, hogy a többiek ezt nem fogják megkapni. Felelős azért, amit kap.

Az én alapállásom más, nem szeretem a nyolc- és hatosztályos gimiket. Nem hagy időt a gyereknek a hangyák, az avar, a giliszták nézegetésére. Nincs idő, hogy feldolgozza az a rengeteg információt ami éri őket. Nincs idő a mélázásra. Amire szükségük lenne.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.11.09. 13:05:37

Nem, nem, ez nem gimi, és nem azért, mert hajtós lenne. Általános ötödikbe menne át, és azt nyomja nyolcadikig. Van sport, művészet, nézegetődés. Hiányoznak a túlkorosak, a félig fogyatékosok, tehát tanulni, haladni is lehet, ha akar valaki.

marta50 · http://marta50 2008.11.10. 08:19:35

Három világ? Egyet megspórolhat az átjárásban, mert azt éli. A poklot, itt a földi létben. Nem Ti szülők tehettek róla, félre ne értsd, hanem csak azért mert ez szerintem így van. Ez a dimenzió az összes JÓ és rossz történésével együtt a pokol. Itt vagyunk, hogy érzelmi-lelki síkon egy csomó dolgot megtanuljunk, - a tanulási folyamat fájdalmakkal jár- aztán egy idő után elkopik a testünk, talán sokmindent el is végzünk a feladatunkból, és vége lesz az itt és mostnak.
Az, hogy mi lesz utána, nem tudjuk pontosan, nincs ez a tudás a kezünkbe adva, mert akkor ebből is üzletet csinálnánk.
Jó lenne ha a hittanórákon nem riogatnák a gyerekeket egy olyan félelmetes valamivel, amiről senkinek sincs valós megtapasztalt élménye, csak az egyház találta ki, hogy manipulálhassa a híveit. Hasznos lenne ha a vallással hivatásszerűen foglalkozó emberek a saját életüket próbálnák az általuk hirdetett normák szerint élni, példamutatással segíteni a híveknek az eligazodásban és akkor talán nem kellene verekedő, hataloméhes, pedofil papokat leleplezni nap mint nap.

hohohó 2008.11.10. 08:37:27

marta50!
Most jelenik meg egy könyv, ami arról szól, hogy egy férfi fundamentális keresztényként élt egy évet New Yorkban(nem vízió, megcsinálta, járt munkába,nem hazudott!!!!!, nem kívánta meg más asszonyát(ezt hogy csinálta nem tudom?)legalább 500 parancsolat van az Ó- és Újszövetségben, igyekezett mindet betartani.
Azt mondja maga volt a pokol megélni a két norma találkozását.

csicseriborsó 2008.11.10. 18:42:27


Mindig is gondoltam arra, hogy milyen lehet a gyerekednek lenni...sokunknak megfordult a fejében. Emlékszem felmerült egy házibulin, mint beszélgetős téma (mikor még útban sem voltak a fiúk), hogy ki szeretne a gyereked lenni. És milyen lehet...hogy alszunk el, hogy tanulunk,hogy megyünk másnap iskolába...igen. Nagyon szerencsések a fiúk.
Az pedig nem a te hibád, ha bármiben is nélkülözniük kell. De miért is kellene?
- még egy gondolat - le a katolikus hittannal!
Nekem is van ill. volt egy halom félelmem, főleg az ún. "halálos bűneim" miatt. Bizonyos élményeket kihagytam az életemből (majd később már sikerült bepótolnom), de ott és akkor, egészen 15 éves koromig nem mertem a saját életemet élni,mert attól féltem, hogy a pokolra jutok bizonyos csínytevések miatt.
Borzalmas és egészségtelen. Soha nem engedném a gyerekemet katolikus hittanra (jártam evangélikusra is).

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.11.10. 21:08:59

marta: Úgy van. Jó lenne, ha nem riogatnák. A francba, hogy egyáltalán a közelébe engedtem. Megvolt a saját hitvilága, ahol az isten jó volt, a halál pedig egy másik lét, most meg összezavarták, és egyre inkább azt gondolom, hogy az önmarcangolásainak nagy részét is köszönheti ennek a barom- pokol szarságnak.

hohohó: Mint azt már tudjuk: ha a főnök hibát akar találni, úgyis megleli. Nyilván a betartandók listája úgy van összeállítva, hogy betarthatatlan legyen, így soha nem bízhat abban a hívő, hogy mennybe jut. A félelem pedig a legjobb módszer, hogy hatalmat gyakoroljanak fölötte.

csicseri: Szóval találtál netet? ;-) Fura azért így megtudni, hogy valaha ezen filóztatok ám. Jó. Ez tetszik. Szeretek MÉLY nyomot hagyni az emberekben. De hogy milyen lehet gyerekemnek lenni... olykor szórakoztató, de az biztos, hogy nagy odafigyelést kíván, ugyanis én mindent elfelejtek, így nekik kell fejben tartaniuk. Elég kiegyensúlyozottnak kell lenni, mert én nem vagyok. Reálisnak, mert én nem vagyok. Komolynak, mert én nem vagyok.
Nagyfiamon sokszor látom, hogy zavarban van, mert furán öltözöm, és viselkedem, máskor büszke, mert a barátainak tetszem. Bírja a humorom, máskor pedig az agyára megyek, mikor leteperem. Fárasztja a szakkör (mert meg kellene nyílnia mások előtt), viszont külön élvezet neki, hogy én tartom... szóval nemigen tudja, hova tegyen.
A kicsik szimplán szerelmesek belém :-)

teknős 2008.11.11. 13:27:29

Érdekes látni, hogy az én vallásomat hogyan látják mások. Most is leesett az álam, mert én magam soha sem éreztem még hasonlót sem, pedig nem ti vagytok az elsők, akik félelmetesnek, fájdalmasnak és rettenetesnek találjátok a katolicizmust.
Én azért vagyok katolikus, mert -szerintem - ez a leginkább felnőtt vallás. Csak te vagy és az Isten. Nem kell közösségnek felelned a tetteidért, nem kell külsőségekbe menekülni. Ellenben nem bújhatsz a külsőségek köntöse mögé. Irányt ad, de nem kötelez. Ezért kihívás katolikusnak lenni. Nem való azoknak, akik szeretik nyugtatni a lelkiismeretüket. Ennek a felelősségnek a kivetülése a félelem?

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.11.11. 21:06:35

Nos, mi reformátusok vagyunk. Már amennyire. Én épp a katolikusoknál látom legerősebbnek a közvetítőt az egyház személyében. A kat. egyház törekszik tán a legerősebben a hívek fölötti hatalomra. Éppen azt érzem, hogy a közösség felé kell élned a hitedet, és mondvacsinált normáknak kell megfelelned. A reformátusok visszafogottabbak. De az istenképével egyiknek sem értek egyet. Az én istenem nem pusztít, nem büntet ilyen kegyetlen módon, ahogy a Bibliában olvasható.
Most a hittan miatt is csalódott vagyok, sőt a gyerekmisére is bementem- az sem igazán fogott meg. Nem hiszek a pokolban, mert a szeretet nem küldene oda senkit, de hiszek a fejlődésben, és abban, hogy isten velünk- bennünk van.

hohohó 2008.11.11. 22:36:33

én a mohamedán vallást érzem magamhoz a legközelebbinek.
talán mert arról tudok a legkevesebbet......

Teknős 2008.11.13. 00:00:41

Doris! Erre szokták nálunk azt mondani viccesen, hogy a reformátusok jobban élnek, de mi jobban halunk.

Szerintem nincs igazad. A katolikus egyház egy nagyon jól kiépített, központosított szervezet. Ettől véled hatalomnak. Úgy vélem, gerinc, amihez újra és újra igazodni lehet. Amiről beszélsz, az az
Ószövetség. A gyerekkor, vallási értelemben. De az Isten megbocsájtó is.


ó

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.11.13. 06:35:24

Miután özönvizet zúdított rád, férgeket, tüzes esőt, miután azt kérte, hogy áldozd fel neki a gyermeked, vagy épp évezredekig égetett a tisztító tűzben... na, akkor megbocsát. és a szíve mindeközben végég teli van szeretettel. Ő maga a szeretet. Hm.


süti beállítások módosítása