Melissa Etheridge

Napra pontos

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

.

  • : Tudok egy honlapot, amelyen akár több száz, vagy... (2012.03.27. 12:03) MLM újra
  • Királyhegyi Sport: Talán segíthetek néhány eszközzel, s módszerrel... (2010.02.17. 21:01) Kareoke
  • Hópofi: Sziasztok!Tegnap kezdtem el olvasni Müller Péter... (2009.11.25. 23:40) Müller Péter
  • Lenoks69: Hát ja, ezek fantasztikusak... Micsoda tehetség!... (2009.11.20. 00:18) Debreceni Fotóművész Zita
  • alibabaesanegyvenhattyu: :) milyen igaza van ! (2009.11.04. 13:23) Tévévilág

Beszélgetős

&n #a0522dbsp;

.

szivtars

Címkék

blog (235) család (230) életem (362) emberek (124) emlék (31) gondolatébresztő (70) gondolatok (277) gyerek (290) humor (82) iskola (39) közélet (64) kultúra (33) lélek (99) napló (197) (254) önismeret (78) szerelem (180) szórakozás (38) Címkefelhő

Varázslótábor (előzetes tervek)

2008.11.27. 09:21 - Doris, a komisz

 

" A Világfa a Minden. Gyökérszintjén megtalálod a múltat, az emlékeket, az egykor élt emberek, állatok, növények lelkét. De a Gyökérszinten lakik Élet anyó is, aki a holnap lelkeit nevelgeti.
A Világfa a Világegyetem. Törzsének szintjén megtalálod a jelent, a valóságot, a most élő emberek, állatok és növények lelkét. De ott születnek a jó és rossz álmok is, hisz álmodni csak az élők tudnak.
A Világfa a Teljesség. Lombszintjén megtalálod a holnapot, a reményeket, az összes mesét és történetet, és azok szereplőit. De ott léteznek a révülők, az álomfogók és más lények is, akiket csak lehunyt szemmel láthatsz.
A Világfa te vagy."

 
 
 1.nap:
 

Megérkezés 11 óra körül. Lepakolás, szállás elfoglalása, ebéd.

14 óra: Gyülekezés a társalgóban. Itt ismertetjük a játékot. A Világfa képe (makettje) már el van helyezve, de még kopasz. Minden törzs kap egy színt, s a színekkel jelzett túraútvonalakon elindulnak az erdőben. Az út végén elrejtve várja őket a totemállatuk (farkas, denevér, kígyó), amivel azután visszatérnek a táborba, a társalgóba.

Táborvezető ismerteti a totemállatokhoz kapcsolódó foglalkozásokat:

 
Farkas: táltosok

Kapcsolatba tudnak lépni a szellemvilággal, jövőbe látnak, segítséget tudnak kérni

Kapnak egy dalt, ami kapcsolódik az esti feladatukhoz.

 
Denevér- bűbájosok:

Különféle varázslatokat ismernek, és tudnak „készíteni”. Soha nem tudnak olyat, amivel más élőlények testi épségét, életét veszélyeztetnék.

Kapnak 3 bűbájt varázsigével. Ki kell gondolniuk, mire valók ezek a varázslatok, és meg is kell majd jeleníteniük a működésüket (esti feladat)

 
Kígyó- varázsital készítők:

Ismerik a füvek erejét, és az esszenciákat. Gyógyitalokat, álomhozó nektárokat, varázsitalokat tudnak készíteni (szintén csakis olyat, amivel maradandó károsodást nem tudnak okozni)

Kapnak 3 tégelyben illatos esszenciát. Rövid történetet találjanak ki arról, hogy mikor, hogyan használták már a kenőcsöket, milyen hasznát látták nekik.

 

16 óra: A csapatok munkához látnak. Megkapják a pólóikat, és a feladaton dolgoznak vacsoráig. Plusz egy rigmust, igét, dallamot találnak ki, ami a csapat jelképe a totemállaton kívül. Mire az esti szertartásra jönnek, már szituációban vannak, tudják, kik ők, mi a tudásuk, közösségben vannak a csapattársaikkal.

 
19 óra: Vacsora
 
20 óra: Szertartás

A szertartásra már a pólóban jönnek (lehetőleg drapp vagy nyers színű, nagyméretű póló, amit később díszítenek)

Bemutatják a feladatukat, a táltosok dalát megtanuljuk (gitár), plusz minden törzs megmutatja a saját rigmusát. Innentől minden szertartás így zajlik (saját jel, közös jel, a nap összefoglalása, feladatok bemutatása, aktuális megbeszélni valók, másnapi feladat elmondása)

Másnapi feladat:
Kirándulás Pécsre.

Célfeladat: A világban el akar szabadulni a Sárkány, ami a rossznak a jelképe. Keressetek a városban olyan szituációkat, képeket, jeleneteket, amik a Sárkány mozgolódását jelzik. Jelenítsétek meg fotókon rövid magyarázattal. Munkálkodnak a jó dolgok is, amik egyelőre távol tartják a gonoszt. Keressetek erre is jeleket, amiket szintén megjelenítetek.

A Tanár próbálja a figyelmüket irányítani (rossz: felesleges üzletek, pénzköltés, esetleges agresszió, üres reklámok a falakon, szemetelés, stb; jó: Szép épületek, párok- barátok az utcán, művészi alkotások, stb)

 

Ez a törzsszintje a világnak. Körül kell néznünk, hogy lássuk, mekkora a baj. Milyen erős jeleket ad már a Sárkány?

Mikor hazatérnek, csapatonként váltva egymást festik a Világfa törzsszintjét. Erre bármit, ami fontos nekik a való, látható világból, felfesthetnek, akaszthatnak, ragaszthatnak. Ezzel egyidőben berendezett kézműves sátorban készítik a pólójukra a díszeket (gyöngy, kavics, toll, ágacska, bőr. Agyagból a saját totemállatukat fomálják meg, hogy majd a nyakukban hordhassák).

22 óra: Takarodó
 
2. nap.
 
Fél 8 óra: reggeli
 

Reggeli után kirándulás Pécsre (itt részletes program összeállítása később)

 
14 óra: Hazaérkezés, pihenő, szabad program,
 
15- 19 óra: Kézműveskedés, Világfa festése.
 
20 óra: Szertartás.

A köszöntés után a csapatok bemutatják a nap folyamán elkészített „képeket”. Milyen jó dolgokat láttak, és milyen negatívumokat.

 
Másnapi feladat kiadása:

A Sárkány már mutatja magát, de meg kell találnunk, és megszelídíteni, mielőtt végképp elszabadul és pusztításba fog. Ezért következő napon a gyökérszintet járjuk be. Itt van a múlt, az egykor élt emberek, állatok, növények lelkei.

A tvezető elmeséli, hogy elveszett boldogságokat kell megkeresni. A lidércek ellopták, és magukkal vitték a gyökérszintre őket. Másnap ki kell nyomozni a csapatoknak, hogy milyen boldogságok vannak elrejtve a gyökérszinten. Egy- egy (vagy 3-3) tárgyat kapnak hozzá- ennyi maradt belőlük.

Pl:
Fénykép egy családról,
Babajáték
Képeslap
Jegygyűrű
Egy elszáradt rózsa
Gyűrött vonatjegy
Régi festmény
Kard
 

Ezek a jelképek emlékeztetnek arra, ami a boldogságot jelentette az embereknek. Vajon mi áll a tárgyak mögött? Másnap találjátok ki, és némajátékkal formáljátok meg ezeket a történeteket. Mi történhetett?

Emellett a gyökérszint megfestése is feladat lesz.
 
22 óra: takarodó
 
3. nap
 
8 óra: Reggeli
 
9- 12 óra: Strand, felkészülés az esti programra
 
12 óra: Ebéd
 

13- 19 óra: Szabadidő. A fa festése, strandolás, kocsi múzeum, felkészülés az esti programra.

 
19 óra: Vacsora
 
20 óra: Szertartás

A gyerekek bemutatják a történeteiket az elveszett boldogságról. A szomorúság feloldáss: zene, és a tvezető megkéri őket, hogy mélyüljenek el egy kicsit magukban, és keressék meg, mi az az életükben, ami a legfontosabb, amit nem akarnak elveszíteni. Gondoljanak rá erősen. Azután gondoljanak rá, hogy hogyan tudhják megvédeni a Sárkánytól, a lidércektől, az elveszéstől. Mit tudsz TE személyesen tenni azért, hogy megőrizd ezt a számodra fontos dolgot?

 
Másnapi feladat:

A lombszintet fogjuk bejárni. Itt vannak a mesék, az álmok, a jövő, a művészet, a szépség, a kiteljesedés.

Ehhez kapcsolódóan minden törzs elkészítheti azokat a tárgyakat, amik az ő kiteljesedésüket jelképezik (kézműveskedés), és amiket majd a következő napi Révülők találkozójára elvihetnek.

Tehát másnap kézműveskedés:

Illatos szappanok, üvegcsék, batikolt kendőcskék, varázslatot jelképező táblaképek, egyszerű hangszerek (sípok, dobok), ékszerek készítése.

Közben valahol zenehallgatás, közös éneklés (jó lenne egy gitár)

Ez idő alatt a fa lombszintjének megfestése.
 
22. óra: Takarodó
 

23 óra: Ébresztő. Indulás az éjszakai túrára. A gyökérszint bejárása, az elveszett boldogság felkutatása.

A pedagógusok beöltözve várják a gyerekeket az állomásokon. Lidércek, álommanók, stb. Feladatot adnak, és irányítják őket (még bővebb kidolgozás ezután)

A túra végén egy ládában megtalálnak valamit, ami jelképezi az elveszett álmokat Talán egy szép varázskő, illat, zene

 4. nap

 
 8 óra: Reggeli
 

9- 12 óra Szabadprogram+ irányított túra a hegyekben+ kézműves programok, a fa festése

 
12 óra: Ebéd
 
13- 19 óra: Szabadprogram, strand, kézműveskedés.
 
19 óra: Vacsora
 
20 óra: Szertartás

A gyerekek bemutatják az elkészült tárgyaikat, és beszámolnak az előző esti túráról. Miféle kincset találtatok? Hogyan jelképezheti ez az elveszett álmokat, a boldogságot? Ez az este a közös beszélgetésé, amit azután zenéléssel, énekléssel zárunk.

Másnapi feladat:

Egész nap az esti szertartásra készülődünk. A Sárkány itt van közel, hamarosan eljön. Varázsszavakat vár, amikkel megszelídíthetjük. Ha ez nem sikerül, akkor hatalmába keríti a világot. Elveszi az emberek álmait, vágyait, a meséket, a szépséget. Találjátok ki azokat a bűvös szavakat, amikkel megszelídíthetjük a Sárkány hatalmas erejét. Ha ez sikerül, akkor megbéklyózhatjuk, s az emberek megmenekülnek a rémálmoktól, a szomorúságtól.

 
22 óra: Takarodó
 
 
5. nap
 
8 óra: Reggeli
 

9- 12 óra: Előkészületek az esti kirakodóra. Asztalok felállítása, a tábor feldíszítése, ételek előkészítése a délutáni szabadtéri sütéshez. Gyümölcsitalok készítése, süteménykészítés (valami nem sütős, csak összegyúrós csemege)

 
12 óra: Ebéd
 

13- 16 óra: Szabadprogram, az előkészületek folytatása.

 

16- 18 óra: A révülők találkozója. Itt aztán legyen minden. Mutatványosok, kirakodóvásár az elkészített kincsekből, jósda, táncház… minden, ami kavalkád, ünnep

 
18 óra: Vacsora (valami könnyű)
Felkészülés az esti programra.
 

20 óra: Gyülekezés a Főtéren. Minden gyereknél legyen fáklya. A közös dallal indítunk, azután fogadjuk a sárkányt. Ez egy 3 méter körüli rúdra szerelt papírmasé sárkányfej, a nyakától hosszú selyemlepellel. Valaki behozza, és középen rögzíti. Varázskört építünk köré, amit a fáklyákkal „rajzolunk” meg. Azt nem tudom, a sárkány fog- e beszélni, vagy csak látványként jelenik meg. A törzsek egyenként elé járulnak, és a bűbájukat- kérésüket elmondják neki. Azután egy szép cölöppel a testét rögzítik a földhöz, ezzel mintegy megbéklyózva őt. Mire a törzsek végeznek, a Sárkány tulajdonképpen testet ölt, kifeszül a lepel. Egy szépen megírt levelet „ad át”. Abban az áll, hogy látja, a révülők felelősnek érzik magukat az éberek boldogságáért, így hát nem veszi el az álmaikat. Az éberek (emberek) szíve kihűlne, ha nem lennének mesék, festészet, zene, álmodozás. Nem lenne akkor többé szeretet sem. A révülők sokat tettek az emberekért, s ez megérintette a Sárkány szívét, így letesz arról, hogy rabul ejtse az embereket. Azután útjára bocsátja a révülőket azzal, hogy őrizzék meg a találékonyságukat, a gyermekségüket, a varázstudományukat.

A kört meghagyjuk, és helyet foglalunk az addigra díszesen megterített szabadtéri asztaloknál. Elkezdődik a lakoma azokból az ételekből, amiket a gyerekek maguk sütöttek délután.

 

22 óra: Mindenki leveti a „jelmezét”, a díszes pólókat. A tvez. zárja a tábort, és már civilként mulatozunk tovább késő estig.

 
 
6. nap
 
8 óra: Reggeli
Utána pakolás, rendrakás, hazautazás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://doris.blog.hu/api/trackback/id/tr4790860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.11.27. 20:44:18

csibi: Itt a komment. És műkszik is. :-)


süti beállítások módosítása