Melissa Etheridge

Napra pontos

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

.

  • : Tudok egy honlapot, amelyen akár több száz, vagy... (2012.03.27. 12:03) MLM újra
  • Királyhegyi Sport: Talán segíthetek néhány eszközzel, s módszerrel... (2010.02.17. 21:01) Kareoke
  • Hópofi: Sziasztok!Tegnap kezdtem el olvasni Müller Péter... (2009.11.25. 23:40) Müller Péter
  • Lenoks69: Hát ja, ezek fantasztikusak... Micsoda tehetség!... (2009.11.20. 00:18) Debreceni Fotóművész Zita
  • alibabaesanegyvenhattyu: :) milyen igaza van ! (2009.11.04. 13:23) Tévévilág

Beszélgetős

&n #a0522dbsp;

.

szivtars

Címkék

blog (235) család (230) életem (362) emberek (124) emlék (31) gondolatébresztő (70) gondolatok (277) gyerek (290) humor (82) iskola (39) közélet (64) kultúra (33) lélek (99) napló (197) (254) önismeret (78) szerelem (180) szórakozás (38) Címkefelhő

Ildi

2008.12.20. 20:07 - Doris, a komisz

Címkék: emberek


Fiam szülinapi partira hivatalos. A meghívón nem áll, hogy hánykor kezdődik, de emlékeim szerint három órát mondott a gyerek. Délután próbálom Picikét altatni, én persze egy órát szundítok, miközben ő álmatlanul forgolódik. Csak azért sem alszik, hisz ő már nem kicsi, nehogy már pihenjen. Három előtt nem sokkal ébredek, kapjuk össze magunkat, viszlek máris. Kint van a buli egy tanyán, az ő tanyájukon. Csak nagyjából tudom, merre kell menni.
Milyen lehet az a tanya?

Gazdagok, azt tudom; az elmúlt egy évben különösen feltűnően meggazdagodtak, de csak sejtem, mivel foglalkoznak... cégek, gabonázás, kamionok. Megyünk kifelé a pusztába, fiam közben egy plüss mikulással játszik, amit ajándék gyanánt viszünk. Gondolkodom, vajon jó kis ajándék- e ez? Megvan mindenük, most voltak Egyiptomban, Jordániában, a kertjükben medence, és van tanyájuk is, ahol bulit tartanak. Hol van ehhez képest ez a kedves plüssbaba? Táncol a mikulás fiam kezében, egyre jobbakat talál ki, nagyon vicces, röhögünk egyfolytában. Közben eltévedünk, telefonálok:
- Mi van drága? Te éjszakára hozod a gyereket?
- Mer' mér'? Háromkor kezdődött, nem?
- Egykor. De mindegy. Hol vagytok? Jól van. Erre, arra, aztán ott a tanya, de gyertek tovább, mert kint vagyunk túrázni.
Jó. Megvan a leforduló, hosszan befelé betonút visz. Tábla hirdeti, hogy ez az ő utuk. Valami uniós bigyóból épült, ott van rajta az Ildi neve, hogy ő csinálta, vagy mi. Öcsém! Három kilóméter legalább, egész a házig. A "tanya" kétszintes, hatalmas, frissen vakolt kúria... hát ez gyönyörű!... Napkollektor, traktorok, kamionok. Nem akarok most azzal bölcselkedni, hogy bizonyosan mindenkinek megvan a maga keresztje, meg hogy a pénz nem boldogít. Nem, mert ahogy nézem a házat, azt gondolom, jó nagy keresztet tud ez kompenzálni, és hogy cipel ott keresztet az is, akinek kevesebb van. Vagy semmi esetleg. Jó nekik, na!

Meglátom a kis csapatot, kiugrunk a kocsiból. Fiam kabátja alól előbújik a mikulás, mókázik vele, úgy mozgatja, mintha élne. Az ünnepelt boldogan kap utána. Ildi, az anyukája jön a csapat végén, mosolyog. Mindig mosolyog, fura egy nő; annyira kedves és közvetlen, nagyon csípem, és hát nem is tudtam, hogy ennyire túlzóan sok van nekik. Nem érzem soha. Nem látom rajta soha. Külön szimpatikussá teszi, hogy mindig rengeteg pirosat visel magán. Csupa energia és mosoly. Megállunk, beszélünk:
- Kijöttünk túrázni egy kicsit, szép ilyenkor a puszta. Én amúgy is sokat járok ki a gyerekekkel. Bóklászunk, beszélgetünk, most meg mutattam nekik itt ezt a házat- Egy romhalmazra mutat. Omladozik ott valami építmény, a teteje deszkákból, palákból, fóliákból. Az ablakokon is fólia. Tényleg, ez olyan ház formájú, eddig fel sem tűnt. Előtte szamár legelész, egy kutya kikötve. Siralmas.
- Ja, itt emberek élnek?
- Itt? Persze. Egy egész család. Itt nevelik a gyerekeiket. Na. Vannak családok, akiknek így kell élniük ebben az országban. Elszomorító ez. Építjük Európát (gúnyos él van a hangjában)... Meg szoktam néha mutatni a gyerekeknek ezt a helyet, hogy lássák, nincs miért sírnunk, szerencsések vagyunk. Örüljünk annak, amink van.

A bejegyzés trackback címe:

https://doris.blog.hu/api/trackback/id/tr45834036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vicger · http://vicger.blog.hu/ 2008.12.20. 23:34:26

A klasszikus szegénypolitika, csak más síkon..... Nekem egy kicsit visszatetsző ez a fajta mutogatása annak, hogy örüljünk, h lyuk van a sejhajunkon... pláne ha gyerekek is élnek a kiállítási tárgyban....

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.12.21. 08:28:51

Igen, valahol igazad van, bár egyértelműen nevelési szándékkal van megközelítve a dolog. Hozzáteszem, ők igen sok pénzt adnak mind a városnak, mind az iskolának.
Azt mondd meg, vicger, ha ez "klasszikus szegénypolitika", akkor mi a nem klasszikus. Hogy lehet ehhez viszonyulni, ha szerencsével, vagy munkával te más helyzetben vagy?

vicger · http://vicger.blog.hu/ 2008.12.21. 10:20:01

Nevelési hatása biztosan van, nem is vitatom ezt az oldalt.
Állam, valamint világ szinten megfigyelhető a szegénypolitika. Ez azt jelenti, hogy szükséges egy olyan réteg, ami kis túlzással az éhhalál szintjén tengődik, mindezt azért, hogy a Nép lássa, hogy hova kerülhet, s tudja, jaj de milyen jó neki. Ennek a rétegnek a felemelése egyszerűen nem érdek. Nem klasszikus szegénypolitika nem létezik. Mindezzel együtt ez nagyon nehéz kérdés..a fent említett rétegből nem tudom 100-ból hány ember tudna élni az esetlegesen tálcán felkínált lehetőségekkel. Talán 10? Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy sikerülne e megváltoztatni a sorsukat. A szociális munkában van egy fogalom, a "képessé tevés". Tehát emberünknek nem a szájába teszem a sült galambot, hanem képessé teszem arra, hogy elkapja a galambot, megsüsse és megegye. Ez a képessé tevés a rákfenéje az egésznek, mert hogyan? Mondhatni, hogy ezeknek az embereknek, a gyermekeiknek determinált a sorsa, így szocializálódnak, ezt a példát látják, ezt szokják meg stb.... de ez így megint olyan lemondó.. Nem tudom.. talán úgy, hogy nem vesszük természetesnek, valamint azt sem, hogy én, mi nem vagyunk abban a helyzetben. Mert bármikor oda kerülhetünk. Talán ha az ember, mint olyan kicsit lenne önzetlenebb, akkor szépen lassan megváltozna a társadalmi rétegződés. De egyelőre csak nyílik az a bizonyos olló...

hohohó 2008.12.21. 19:45:18

Egy bibit látok!
Ha úgy van ahogy leírtad, akkor ez a nő állatkertbe hordja a gyerekeit ahhoz a házhoz.
Ha elvinné a gyerekeit vásárolni, és a gyerekekkel vinne oda nekik élelmiszert, gyógyszert, vagy esetleg munkát adna a tanyájuk körül az ott élőknek, akkor joggal mondhatja hogy örüljünk amink van.Ez a nő a magyar valóság, látja a bajt, és örül hogy ő nem ott van.
Látja hogy bajban vagy, de erős gázt ad a fűtött terepjárónak ha ilyet lát, és azt mondja hogy de jó, hogy én nem vagyok olyan helyzetben.Aki meg benne van, dögöljön meg.
Unszimpatikus ha így van.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.12.22. 07:46:36

Igen, visszatetsző valóban a "megmutatta". Teljesen értem, miért nem tetszik nektek. Nekem sem tetszik. Én viszont mindig melléteszem, hogy ez a nő volt az, aki a leghangosabb volt akkor, mikor szülőin az erdei iskoláról volt szó, és a Márti gyerekének akartak(tunk) segíteni. Valószínű, hogy szívesen kifizette volna a kissrác kirándulását. Viszont vigyázni kell ezzel a segítéssel is. Ha kaját viszel egy ilyen családnak, az is visszatetsző lehet, és megbánthatod vele őket. ne akarj segíteni addig, amíg nem kérik, mert lehet, hogy többet ártasz, mint használsz. és most éppen nem ez a téma, de kicsit idevág gus postja:
gus.hu/archives/2008/12/19/Hasznalati_utasitas_erzekeny_buzikhoz/

Én nem tenném szóvá, viszont ha a gyerek meglátja, és megkérdezi, akkor beszélnék róla.

vicger · http://vicger.blog.hu/ 2008.12.22. 08:34:17

Igen, nagyon érzékeny téma, dolog, stb ez... pont azért mivel, kvázi kiszolgáltatott helyzetben van még érzékenyebb az "átlag" embernél, s jó esetben a büszkeség még nagyobb. -Most had ne beszéljek a többségi kisebbségről érzékenység, és büszkeség terén, ők ebben jobbára kivételek- Ez most elég khm rasszistán hangozhatott, pedig nem állt szándékomban, viszont a tények, azok tények.
Gus blogjában írtak tökéletes párhuzama ennek, csak más sík, élethelyzet, téma. Van mit tanulnunk így globálisan tolerancia terén.


süti beállítások módosítása