Melissa Etheridge

Napra pontos

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

.

  • : Tudok egy honlapot, amelyen akár több száz, vagy... (2012.03.27. 12:03) MLM újra
  • Királyhegyi Sport: Talán segíthetek néhány eszközzel, s módszerrel... (2010.02.17. 21:01) Kareoke
  • Hópofi: Sziasztok!Tegnap kezdtem el olvasni Müller Péter... (2009.11.25. 23:40) Müller Péter
  • Lenoks69: Hát ja, ezek fantasztikusak... Micsoda tehetség!... (2009.11.20. 00:18) Debreceni Fotóművész Zita
  • alibabaesanegyvenhattyu: :) milyen igaza van ! (2009.11.04. 13:23) Tévévilág

Beszélgetős

&n #a0522dbsp;

.

szivtars

Címkék

blog (235) család (230) életem (362) emberek (124) emlék (31) gondolatébresztő (70) gondolatok (277) gyerek (290) humor (82) iskola (39) közélet (64) kultúra (33) lélek (99) napló (197) (254) önismeret (78) szerelem (180) szórakozás (38) Címkefelhő

Memoriter

2009.02.16. 20:57 - Doris, a komisz

Címkék: iskola


A héten szülői értekezlet volt Nagyfiamnál. Nos, már többedszer állapítottam meg, hogy a "modern" iskola már kicsit másabb, mint ami a mi időnkben működött.
Nagyfiam évente kb. két verset, és néhány prózai memoritert tanul, azon kívül a számonkérések is írásban zajlanak. Ő nem ismeri a szóbeli feleltetés kínját, örömét, izgalmát, sikerét. Ennek több oka is van. Egyrészt nincs idő a szóbeli számonkérésre, másrészt a későbbi iskolákban is a tesztek írása kerül előtérbe, az általános pedig erre a módszerre akarja őket felkészíteni.
Most viszont néhány szülő azt feszegette az értekezésen, hogy picit talán mégis kellene erőltetni ezt a szóbeli felelést. Hadd szokják a gyerekek! Fontos lenne, hogy ki tudják fejezni magukat, megtanulják kezelni a "vizsgadrukkot", és azt, hogy összefüggően kell beszélniük mások előtt. Aki hallott már fiatalokat beszélni- beszélgetni- telefonálni (nekem az elmúlt hetekben volt hozzá szerencsém), az tudja, miért fontos ez.
A tanító néni kissé kétkedve ingatta a fejét, de ráállt a dologra, és hétvégére ki is adta az első komoly memoritert, Zrínyi Ilonának fiához írt "Édes fiam..." kezdetű levelét. Kivert a víz, midőn szombat délelőtt megláttam, de azért fiammal megoldottuk a feladatot. Már utaltam néhányszor az én csodás tanulási módszeremre, mikor a verset, vagy szöveget részenként megrajzoljuk, és annak segítségével  raktározzuk az elmében. Nagyfiam a négy év alatt, mióta iskolás, profi módon kitanulta, hogyan tudja apró, vicces jelekkel rögzíteni a legnehezebb részleteket is. A kép megmarad a fejében, és nem szavak egymásutániságát magolja, hanem egyben látja az egész szöveget. Így még ez a nem egyszerű levél is becsusszant a fejébe 15- 20 pec alatt.
Ma, mikor hazatért, izgatottan kérdeztem, hogyan sikerült felmondani a tanárnőnek.
- Áh, nem került rám sor. Elakadtunk A- nál.
- A- nál??? De hisz ő a negyedik a névsorban!
- Igen, de annyira izgult, hogy teljesen elfelejtette a szöveget.

Na, erről van szó. Éppen emiatt kellene egy osztályba kevesebb gyerek, vagy kisebb, kezelhetőbb tananyag, több lehetőség szóbeli megnyilvánulásokra. Hagyni őket dumálni, beszélni, mesélni, edzeni a fejüket memoriterrel, aztán hagyni őket, hogy kiállva a pódiumra, egymás előtt, az osztály biztonságában előadják. Ne később, felnőttként kelljen megtapasztalniuk, mikor már komoly tétje van a mondataiknak. Elvégre a végén minden tanulás arról szól, hogy embertársainkkal kommunikáljunk, nem igaz? Azért mégiscsak ez a lényeg, nem a tesztek.
 

 

Ps: Most meg ennyi, és rohanok jelmezt varrni. Ááá, a héten farsangok!!! Hogyan tudnék a szőke, süni hajú fiam fejére Joker típusú frizurát szerkeszteni??? Ötleteket kérek csütörtökig legkésőbb!

A bejegyzés trackback címe:

https://doris.blog.hu/api/trackback/id/tr45947316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*blanche* 2009.02.16. 23:36:41

Húú, nagyon tetszik ez a megrajzolós módszer. Szívesen megnézném, hogy fest ez a vers ilyen formában. Az öcsém 10 éves és talán nála is működne a dolog.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2009.02.17. 05:41:14

stali: Igen, ez nekem is eszembe jutott, nyilván az lehetett akkor, hogy nem volt ilyen hatalmas tananyag. Az alsó tagozat az alapkészségekkel volt elfoglalva, és nem kellett rohanni a tanterv miatt. Én még felsőben is feleltem. Általában 3 szóbeli felelő volt egy tanórán.

@*blanche*: Megpróbálok ma fotogépet szerezni, és berakom a Zrínyi vershez készült képet a szöveggel. Biztos tudná az öcséd használni. Egy ideig én rajzoltam, a fiam röhögött, de egy ideje már ezt is inkább ő csinálja, mert élvezi. Így méginkább hatékony, hisz a jelképeket is ő tlálja ki a saját észjárása szerint (ami persze erősen hasonlít az enyémre :-) )

Eeyore 2009.02.17. 13:46:21

hát nemtom, emlékeim szerint úgy ment ez a felelősdi, hogy a lusta és trehány tanár 20-25-30 percig feleltetett, majd utána feladta a leckét otthoni olvasásra, maradék időben pletykázott, vagy esetleg felolvasta a tankönyvet. szerintem baromira időpazarlás, hogy egyvalaki beszél, illetve az esetek nagyobb részében nyökög és szerencsétlenkedik, a többi meg hallgat, vagy szenved, vagy halálra únja magát. néha kell, ok, de nem állandóan. én inkább kiselőadás-párti vagyok, ha már valami összefüggő szóbeli megnyilvánulás, már csak azért is, mert a nagybetűsben is inkább valószínű, hogy az ember használhat vázlatot, papírt, ha jól használja, és nem felolvas róla vagy belebújik. a valóságban nem kell mindenre emlékezni. másik nagy problémám, hogy emlékeim szerint soha a büdös életben nem tanították nekünk, hogyan kell felelni, vagy egyébként fogalmazást írni sem. az "okos" gyerek nyilván tudja magától, a "hülyegyereken" meg az isten sem segít. pedig ez egy olyan dolog, amit lépésről lépésre tanulni és gyakorolni kell. (Füles voltam Thaiföldről, csak "álnéven".)

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2009.02.17. 17:31:55

@Eeyore: Kinek milyen emlékei vannak erről. Volt persze ilyen is, meg másmilyen is. Kiselőadás jóóó! Abban igazad van, hogy nem kell mindenre emlékezni. Évszámokat, képleteket bemagoltatni számolatlanul értelmetlen teher, viszont egy verset olykor megtanulni, aztán elmondani, az nem rossz.
Abban egyetértünk, hogy nem tanítottak felelni, sőt, tanulni sem. Mondjuk a fiamék már tanulnak tanulás módszertant a tanárnőnek köszönhetően (ő végzett ilyen tanfolyamot). Fogalmazni mi tanultunk, sőt a fiamék is tanulnak. Gyakorolni kell a beszédet is, az írást is.
Füles Thaiföldről, hehe. Erősen ügyelsz az inkognitódra :-) Azt nem értem amúgy, hogy miért. Teljesen rendben van a blogod, a fotóid pedig gyönyörűek. Nem értem, miért nem akarsz olvasókat.

Dead-End 2009.02.17. 18:13:08

@Doris, a komisz: Nekünk volt olyan, hogy mi a fogalmazás, hogyan épül fel, melyik része mit tartalmazzon, és a többi. Nem vagyok olyan nagyon öreg (21), de azt látom, hogy rengeteget változott az általános iskolai oktatás a mi évfolyamunkhoz képest.
... és ha már én is látom, akkor valóban nagy a váltás.

Egyébként velünk elég sok verset mondattak. Fogalmazást írni a többiek utáltak, irtóztak tőle, én meg imádtam. :) Talán nem véletlen, hogy blogolok is,,, :D

Eeyore 2009.02.17. 18:36:24

nem inkognitózok , csak ide másképp nem tudok bejönni :-( (tudom, nem a te ötleted volt.) olvasókkal semmi baj, ha vannak vannak, ha nincsenek nincsenek, nem akarok direkt lasszóval fogni olvasókat, demokrácia van, mindenki jön-megy, ahogyan akar.
én amerikai és brit tanároktól tanultam gimiben angolt - na amit ők csináltak, arra valóban lehet azt mondani, hogy tanultunk fogalmazást írni. nem annyit, hogy bevezetés-tárgyalás-befejezés, hanem apró lépésenként mindent, éveken keresztül.
mindenképpen jó, ha már javult a helyzet. én utoljára 2001-ben tanítottam magyar iskolában, ott biztosan nem csináltak ilyesmit, újabb infóm nincs :-)
memoriter ellen semmi kifogásom, én is adtam fel sokat, de nem mindegy, hogyan kéri vissza az ember.
szép napot :-)

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2009.02.18. 08:02:45

@Dead-End: Hasonló korúak a régi tanítványaim, és én is tanítottam fogalmazást. A fiam is tanul, és imádja, mert mindig felolvassák az övét :-) Már készül, hogy egyszer ő is blogolni fog :-)

@Eeyore: Nem értem, miért nem tudsz a saját neveden, a linkeddel hozzászólni.
A fogalmazást éppen így tanítják nálunk is- ha a tanár fordít rá gondot. Gyanítom, te kifogtál egy olyat, aki nem törődött vele. Külön fogalmazás óra van 3.- 4 osztályban.

Eeyore 2009.02.18. 13:06:06

mert nem blog.hu-s vagyok.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2009.02.19. 06:46:06

@Eeyore: Nem úszod meg azért. Gus példáján felbuzdulva fogok csinálni blogmánia rovatot, ahol a legkedvesebbeket próbálom népszerűsíteni majd. Füles az elsők közt lesz ott :-)


süti beállítások módosítása